UNE DEMARCHE RSE QUI PREND DE L’AMPLEUR

600 TONS

of recycled spent grain / year

the equivalent of 25 cows fed / year

60,000 LITRES

of rainwater reused / year

equivalent to 400 showers (average household)

560,000 kwh

of electricity saved / year

the equivalent of a housing estate of 50 houses

15 tonnes

of plastic saved / year

or the equivalent of 350,000 plastic bottles

The history of the Brewery 3F

The story of the Brewery 3F is a modern history of respect for tradition, family values and creative dynamism.

UNE HISTOIRE D’AMITIÉ

Pierre et Rémy ont chacun, à leur façon, un lien spécial avec la bière et son histoire.

Pierre : son arrière grand-père est un brasseur belge confirmé.
Il décide en 2014, dans le cadre de son mémoire de fin d’études, de créer sa propre bière : La Forge.

Rémy : il est élevé au sein de la brasserie familiale à Douai. En 2015, il termine ses études de commerce et développe, lui aussi, une appétence certaine pour la production de bière.

Together, the two young people developed the project of founding a brewery, supported by their families, who on the one hand allowed them to finance the project and on the other hand provided them with some experience and advice in the brewing field.

La Brasserie 3F n’est autre que la rencontre de leurs aspirations et de leurs 2 univers, si particuliers.

Elle prend vie à Frameries, en Belgique, et son nom fait écho aux 3 fontaines encore en activités de la ville de Mons, située juste à côté.

The co-founders

Pierre Dessy
Pierre Dessy
As a student, he began to brew buckets of 30 liters in his garage ! He launches its microbrewery in 2014 and increases its production capacity to 30,000 hectolitres

Rémy d'Aubreby
Rémy d'Aubreby
Rémy made his first steps in the family brewery from a very young age, and has been familiar with the smell of brewed cereals! At 9 years old, he visits his first brewery. At the age of 24, he launches his own brewery.


Brewery 3F Figures

La Brasserie, située au 5 avenue du parc d’aventure scientifiques à Frameries, s’étend sur 2000 m² et
Dispose d’une capacité de production de 30 000 hl de bière/an.

The infrastructure

Laboratory

Flash pasteurizer

bottling and kegging lines

bottle refermentation

3F Master Brewer's secrets

The raw materials used are directly stored on site in spaces adapted to their different conservations. Humidity, temperature, light: no feature is left behind.

Sustainable development

Les drêches, résidus de céréales utilisées pour brasser, sont réutilisées par les agriculteurs locaux afin de nourrir leur bétail.
L’eau de pluie est récupérée de façon à être utilisée pour le nettoyage des sols.